Allt om sittsäckar

Skönpåsar allmänt

Bönpåsfyllning

Underhåll av bönpåsar

Bean bag historikSkönpåsar allmänt


Hur bestämmer jag rätt sittsäck?

För sittsäckar: ju större desto bättre! Men en enorm sittsäck passar förstås inte alltid in i varje interiör. De exakta måtten på varje sittpåse anges på produktsidan.


Traditionell sittsäck

Den traditionella sittsäcken är som en stor kudde. Denna sittsäck erbjuder de flesta alternativen. Oavsett om du vill ligga eller sitta är allt möjligt med en traditionell sittsäck. Skaka upp sittsäcken, placera den i önskat läge och slappna av.

Du kan lägga sittsäcken platt så att den bildar en säng och du kan sitta på den. Eller placera sittsäcken upprätt och sitt i den, sittsäcken formar sig då som en stol.


Sittsäck med ryggstöd

En sittsäck med ryggstöd har fördelen att du direkt kan kollapsa på den. Du behöver inte sätta sittsäcken i rätt läge. Det är inga problem att koppla av i den här sittsäcken, men du kommer inte att kunna ligga ner.

En sittsäck med ryggstöd används också flitigt av spelare. Se även vår samling av spelsittsäckar.


Sittsäck med rygg och armstöd

Sittsäckar med rygg och armstöd har en mer aktiv sittställning. Ryggstödet är upprätt och armstöden hindrar dig från att sjunka ihop.

Att verkligen sjunka ihop eller ligga ner är inte möjligt med denna sittsäck. Men för att ha ett bra samtal eller läsa en bok är en sittsäck med armstöd idealisk.


Puffning

De mindre sittpuffarna används främst som sidobord eller som pall att sitta på.

De extra stora puffarna är lämpliga som sidobord men också mycket lämpliga för att slappa. Fyll sedan inte sittsäcken helt full, eller ta bort lite av fyllningen, så att du sjunker bekvämt ner i ottomanen.


Skönpåse för barn

Samma regler och rekommendationer som ovan gäller för barnsittsäckar. Däremot är sittsäckarna mindre så att de lätt får plats i ett barnrum.En "vattenavvisande" sittsäck, vad betyder det?

Sit&Joy sittsäckarna är gjorda av vattenavvisande tyg. Detta tyg har genomgått en behandling så att tyget inte suger upp vatten. Vattendroppar stannar kvar på locket och glider lätt av.

Vattenavvisande är inte vattentätt. Till exempel är de sydda sömmarna inte 100 % vattentäta.

Sittpåsen är fylld med EPS-pärlor från FlexiPearl©. Dessa pärlor absorberar inte vatten.Vad menar du med "utomhus"?

Alla sittsäckar vi säljer är av utmärkt kvalitet och tål knackningar, sol och regnskurar. Sittpåsarna är också lätta att rengöra med en våt trasa och mild tvål.

Höljet på sittsäcken är tillverkat av ett speciellt vattenavvisande tyg. Om sittsäcken blir blöt då och då är det inga problem. På grund av det vattenavvisande tyget kommer sittsäcken att absorbera lite vatten. De sydda sömmarna är dock inte vattentäta. FlexiPearl-pärlorna Lyckligtvis, när sittsäcken väl är fylld, absorberar de inte vatten. Men om sittsäcken är väldigt blöt på insidan kan det ta lång tid att torka.

Det är klokt att förvara sittsäcken på en torr, mörk plats efter användning. På så sätt håller färgerna bäst och bleknar inte. Om du lämnar sittsäcken ute hela sommaren upphör garantin.


Väderplatser

Om du lämnar sittsäcken utomhus kan väderfläckar bildas. Särskilt under ett träd, baldakin eller i skuggan kommer sittsäcken att hålla sig blöt längre och torka mindre snabbt. Väderfläckar kan bildas efter en eller två dagar och täcks inte av garantin.


Färgfast

Färger bleknar i solen. Tyvärr kan detta inte åtgärdas.Trycker du också sittpåsar?

Vi skriver inte ut sittpåsar. Men sittsäckarna av märket Puffi innehåller inga märkesetiketter på sittsäcken. Bara en Puffi nyckelring. Du kan enkelt byta ut denna mot en nyckelring eller tagg av ditt eget märke. Super praktiskt för mässor, festivaler och strandbarer.

Vill du skriva ut sittpåsar? Beställ då sittsäckarna från oss och hitta ett specialiserat tryckeri nära dig. Vi kan ge dig några tips för att trycka en sittsäck!


Vilka bönpåsar kan skrivas ut?

Alla bönpåsar kan skrivas ut. Kom ihåg följande:

  • En mörk logotyp på ett mörkt tyg syns inte tydligt.
  • Samma färglogotyp på samma färg tyg är ofta inte tydligt synlig.

Vilken tryckteknik rekommenderar du?

Vi rekommenderar digital överföringsutskrift. Detta gör det möjligt att skriva ut alla färger (CMYK).Hyr du också ut sittsäckar?

Vi hyr inte sittsäckar. Eftersom frakt, hämtning, förvaring och framförallt städkostnader inte längre uppväger köpet av en ny sittsäck har vi slutat med detta. Hyrespriset är lika högt som att köpa en ny sittsäck. Vi rekommenderar därför att du köper bönor själv.

Vill du bli av med dina sittsäckar direkt efter ditt evenemang, mässa eller festival? Lotta ut dessa bland din personal, anordna en tävling/enkät bland dina besökare eller ge bort dem efter evenemanget.Får jag rabatt för flera bönor?

Vi erbjuder en fin rabatt för beställningar av 5 sittsäckar eller fler, oavsett färg eller typ.

Upptäck hur du automatiskt kan få denna rabatt!Sittpåsefyllning


Vad är sittsäcken fylld med?

Alla Sit&Joy sittsäckar är fyllda med FlexiPearl® Originalpärlor. Där en vanlig sittsäck snart börjar tappa sin styrka och form på grund av ålder och slitage, håller FlexiPearl® längre!

FlexiPearl® Orignalfyllningen är gjord av nya vita EPS-pärlor. Luftkammaren på varje boll är intakt och därför elastisk. Det gör att sittsäcken behåller sin volym mycket längre.

Dessutom har FlexiPearl® fördelen att denna fyllning inte absorberar vatten. Detta gör FlexiPearl® bättre lämpad för utomhusbruk jämfört med andra sittsäcksfyllningar.När ska jag fylla på min sittpåse?

Fyllningen av EPS-pärlor kommer att kollapsa med tiden. Detta beror starkt på hur ofta sittsäcken används. Vi ser att de flesta sittsäckar behöver fyllas på med extra pärlor efter 1 till 4 års användning.

Tips: Sit&Joy sittsäckar är utrustade med FlexiPearl® EasyFill-systemet. Detta gör det enkelt att fylla på sittsäckarna genom att fylla sittsäcken med FlexiPearl®-fyllning.Vad är FlexiPearl® EasyFill-systemet?

Sit&Joy sittsäckar levereras med EasyFill System från FlexiPearl®.

Detta gör att du enkelt kan zippa påsen med nya pärlor från FlexiPearl® till påfyllningsöppningen på sittpåsen. Lyft påsen med extra pärlor så rinner pärlorna rakt ner i sittsäcken!

Du kan bestämma hur tätt du vill fylla sittsäcken. Spara det som är kvar för att fylla på sittsäcken med tiden. Det gör att du inte direkt behöver köpa ny fyllning, som med andra märken.

En video finns tillgänglig med användbara instruktioner.

Vissa sittsäckar i vårt lager har ännu inte dragkedja för EasyFill-systemet. Då får du ett extra påfyllningsrör (tub) plus en tejprulle för att göra det på det gamla sättet, också utan stök!Hur många pärlor innehåller en sittsäck?

En 400 liters Sit&Joy sittsäck innehåller cirka 4 000 000 pärlor. 100 liter sittsäcksfyllning innehåller cirka 1 miljon pärlor.Varför använder du inte återvunnen EPS som sittpåsfyllning?

Vi använder FlexiPearl® Original. Dessa är nya vita EPS-pärlor. Luftkammaren för varje boll iär intakt och därför motståndskraftig.

Med återvunnen EPS-fyllning mals frigolitblock till granulat på 2-4 millimeter. Vissa bollar kommer fortfarande att vara intakta men ±80% kommer att vara trasig frigolit utan luftkammare. Detta kommer att förhindra att fyllningen bucklas och sittsäcken kommer att förlora sin volym mycket snabbt.Varför använder du inte hållbar EPS som sittsäcksfyllning?

Kvalitet är vår prioritet. Det är därför vi väljer FlexiPearl® Original.

Den senaste utvecklingen inom EPS är hållbara gröna EPS-pärlor. Dessa pärlor är till en början mindre hållbara att producera men kan återvinnas helt.

Men bara om pärlorna är 100 % återvunna är det en hållbar produkt. Och däri ligger problemet: EPS-pärlorna kan bara återvinnas av ett specialiserat företag som kan förvandla dem till en råvara med en kemisk lösning. Detta är inte attraktivt för konsumenterna.

Det finns även biologiskt nedbrytbar skumfyllning. Däremot kommer biologiskt nedbrytbar fyllning att kompostera på egen hand när den kommer i kontakt med fukt. Vi anser inte att detta är önskvärt.

Vi följer noga utvecklingen inom hållbarhetsområdet och hoppas kunna investera i ett hållbart alternativ för konsumenterna.Varför använder du inte skum som fyllning av sittsäckar?

Skumfyllning för bönpåsar består av skumflingor. En sådan fyllning är faktiskt bara en madrass skuren i bitar.

Fördelen med skumflingor är att du kan vakuumförpacka fyllningen och därför enkelt transportera den. När du anländer till din destination packar du upp den så expanderar den till sin slutliga form.

Den största nackdelen är att skumflingorna absorberar vatten och är därför absolut inte lämpliga för utomhusbruk. För om den här fyllningen blir blöt eller till och med lite ånga, kommer mögel snabbt att utvecklas.

Att lämna tillbaka en sittsäck med skumflingor kommer också att visa sig vara en svår uppgift. Detta beror på att lådan som du tar emot sittsäcken i är mycket mindre och du kan inte vakuumförpacka sittsäcken själv.

Det är därför vi valde FlexiPearl® EPS Original.Underhåll av sittsäckar


Hur förvarar jag min sittsäck?

Förvara din sittpåse på en torr, mörk plats. På så sätt håller färgerna bäst och bleknar inte. Se till att sittsäcken är helt torr innan den förvaras för att förhindra mögel och väderfläckar.

Om du förvarar sittsäcken på ett ställe där möss kan finnas, till exempel ett skjul eller vind, lägg den torra sittsäcken i en stor plastpåse.Hur rengör jag min sittsäck?

Fläckar i sittpåsskyddet kan enkelt tas bort med en våt trasa och mild tvål. Gnugga bara försiktigt så försvinner fläcken.

Beanbag-överdraget kan tvättas i tvättmaskinen. Men eftersom den är fylld med miljontals pärlor rekommenderas inte detta.Hur tar jag bort mögel/väderfläckar från min sittsäck?

Om du inte förvarar sittsäcken torrt eller lämnar den utomhus för länge kan mögel växa i sittsäcken. Små svarta prickar kommer då att bildas.

Att ta bort mögel från sittsäcken är viktigt för att behålla dess hållbarhet och bättre för din hälsa.

Observera att det är viktigt att ta itu med mögel så snart som möjligt för att förhindra ytterligare spridning och skador. Om svampen har trängt in för djupt eller om sittsäcken är allvarligt skadad kan det bli nödvändigt att köpa en ny sittsäck.


Mild tvållösning

Blanda en mild tvållösning med varmt vatten. Använd inte starka kemikalier eftersom de kan skada tyget på sittpåsen. Applicera försiktigt tvållösningen på det drabbade området med en mjuk borste eller svamp.


Vägerlösning

Om ovanstående inte fungerar rekommenderar vi vit vinäger. Vinäger är känt för sina svampdödande egenskaper. Blanda lika delar vit vinäger och vatten i en sprayflaska och spraya formområdena. Låt det dra in en stund.


Solljus

Låt sedan hängmattan torka i direkt solljus. Solljus kan hjälpa till att döda kvarvarande mögelsporer och desinficera sittsäcken.

För att förhindra mögelbildning i den. För att förhindra att detta händer i framtiden, se till att du låter sittsäcken torka helt innan du förvarar den. Förvara även sittsäcken på en torr, väl ventilerad plats.Kan jag reparera min sittsäck?

Att reparera en sittsäck beror på vilken typ av skada som har uppstått. Här är några tips för att lösa vanliga problem med sittsäckar:


Små sprickor eller hål

Det är bäst att stänga små sprickor eller hål omedelbart. På så sätt har du ingen chans att sittsäcken slits ut ytterligare.

Du kan stänga dessa hål eller revor med en nål och tråd. Använd stark tråd och gör flera stygn för att stänga revan helt.

Om revan är lite större kan du syen bit starkt tyg över revan upptill och nedtill. Lägg reparationstyget på båda sidor av det skadade området och sy det med stark tråd.


Lösa sömmar

Om sömmarna på sittsäcken lossnar, sy dem för hand eller med en symaskin. Använd stark sytråd och sy flera stygn för att säkra sömmen.Hur återvinner jag min sittpåse?

Är din sittsäck verkligen utsliten, bortom reparation eller rengöring? Återvinn sedan din sittpåse!


Beanbag-överdrag

Du kan lämna in höljet till sittsäcken på ett insamlingsställe för kläder. Tyget kan återvinnas till 100 %.

På en klädinsamlingsplats sorterar de först efter bra kläder som fortfarande kan återanvändas. Alla utslitna kläder och annat material återvinns sedan. Du kan helt enkelt lämna in din sittsäck utan att fylla på en klädinsamlingsplats.


Sittpåsefyllning

Du kan lämna in EPS-pärlorna på en återvinningsstation med insamlingsställe för EPS och/eller frigolit. Är detta inte tillgängligt i ditt område? Då hör pärlorna hemma i restavfallet.Beanbag-historik


Vem uppfann bönpåsen?

1968 designade tre italienska designers Piero Gatti, Cesare Paolini och Franco Teodor en stol som var mycket speciell. Det var ingen vanlig stol utan en påse fylld med pärlor. Denna stol fick namnet "Sacco" och var mycket unik på den tiden.

Även om det inte fanns några extrema förväntningar blev Sacco väldigt populär och inte bara i Italien. Sacco blev en hit över hela världen och födde den så kallade Beanbag.

Sedan dess har sittsäcken blivit oumbärlig och blivit en riktig livsstilsprodukt. Många olika sittsäcksmodeller har lagts till. Men den primära funktionen att sitta bekvämt kvarstår!Hur säger man sittsäck på alla språk?

Nedan hittar du översättningen av ordet beanbag på alla europeiska språk.

Holländska

Zitzak

Engelska

Beanbag

Franska

Puff

Tyska

Sitzsack

Spanska

Puff

Italienska

Puff

Portugisiska

Pufe

Svenska

Säckstol

Norska

Sittesekk

Danska

Siddepude

Finska

Istuintyyny

Polska

Arbete

Ryska

Mesh

Grekiska

Τσάντα

Turkiska

Oturma torbası

Ungerska

Ülőzsák

Tjeckiska

Pytel

Slovakiska

Vrecia

Kroatiska

Džak za sjedenje

Serbiska

Vare

Slovenska

Var

Bulgariska

Undersökning

Rumänska

Sac de boabe

Albanska

Tharës

Makedonska

Var

Estniska

Istumispadi

Lettiska

Sēdekļa

litauiska

Kėdės maišas